Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2006

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Άνανδρη επίθεση από δύο τραμπούκους μέλη της ΠΑΣΠ δέχτηκαν φοιτητές που συμμετείχαν στην κατάληψη του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, την Τρίτη 12/12, πρώτη μέρα της κατάληψης των φοιτητών ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16. Κατά τις 5:30 το πρωί δύο συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ εισέβαλαν με βίαιο τρόπο στο χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου τρομοκρατώντας τους λίγους φοιτητές που είχαν μείνει ξύπνιοι, την ίδια στιγμή που οι αίθουσες του Πανεπιστημίου ήταν γεμάτες από καταληψίες. Δε δίστασαν να κάψουν τα πανό που υπήρχαν από τις καταλήψεις του Μάη- Ιούνη και μάλιστα ένας από τους δύο τραμπούκους της ΠΑΣΠ, γρονθοκόπησε με επιμονή τον καταληψία και μέλος της Πρωτοβουλίας Γένοβα. Μετά από λίγο τράπηκαν σε φυγή, μόλις άρχισαν να συγκεντρώνονται στη πύλη οι φοιτητές που βρίσκονταν στις αίθουσες.

Η κατάληψη ΑΕΙ Ρεθύμνου καταδικάζει την τρομοκρατική δράση των τραμπούκων μελών της ΠΑΣΠ, που μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Νυχτερινές επιθέσεις τραμπούκων «αγανακτισμένων πολιτών» γινόταν κατά κόρον από παρακρατικές ομάδες τη δεκαετία του ’60, τα χρόνια της Χούντας, τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και την περίοδο των μαθητικών καταλήψεων. Τέτοιοι ήταν τα μέλη της ΕΚΟΦ, οι Rangers, οι Κένταυροι, μέλη της ΟΝΝΕΔ, οι δολοφόνοι του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα, η Χρυσή Αυγή και οι επίδοξοι μιμητές τους, η παρέα των τραμπούκων ΠΑΣΠιτών που διέπραξε την επίθεση στην κατάληψη του Ρεθύμνου. Το κλίμα τρομοκρατίας άρχισαν να σπέρνουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ ήδη με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης όλων των σχολών που αποφάσισε την κατάληψη, συνεχίστηκε και μετά από αυτήν στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο και κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτή η τρομοκρατία θα σπάσει μόνο με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και η συμπαράσταση των εργαζομένων στην κατάληψη και με την απομόνωση όσων επιμένουν να αγνοούν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων προσπαθώντας να επιβάλλουν αυτά που θέλουν με άνανδρη βία.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2006

Κείμενο Συντονιστικού Κατάληψης ΑΕΙ Ρεθύμνου

  • Συμφοιτητές και συμφοιτήτριες,

Την Τετάρτη 6/12/06 δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα το ΒΗΜΑ, η συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. να ξεκινήσουν εσπευσμένα τη συζήτηση για την κατάργηση του Άρθρου 16 στις επόμενες μέρες. Οι αρχικές προτάσεις τους ήταν να συζητηθεί στη Βουλή στις 13/12/06 και να ψηφιστεί στις 20/12/06. Στην πορεία άλλαξαν τις ημερομηνίες για συζήτηση στις 20/12/06 και, περίπου, στις 10/01/06 για ψήφιση. Η προσπάθεια που γίνεται από τα δύο «μεγάλα» κόμματα, είναι με κάθε τρόπο να χτυπήσουν το δικαίωμά μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Είναι ξεκάθαρο από όλους μας ότι η τακτική που ακολουθούν αποδεικνύει τις προθέσεις τους να το «περάσουν νύχτα» και να πιάσουν στον ύπνο τους φοιτητές. Οι φοιτητές δε θα τους κάνουν τη χάρη. Με βάση αυτές τις εξελίξεις έπρεπε με κάθε τρόπο να ενημερωθεί το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας και να δώσει αγωνιστική απάντηση σ’ αυτή τη συμπαιγνία, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ:

Πέμπτη 7/12 συγκαλέστηκε Δ.Σ Φιλοσοφικής για να συζητήσει τις εξελίξεις και ορίσει ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης.

Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ παίρνοντας υπόψη τους τις εξελίξεις, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να «βγάλουν λάδι» την πολιτική των κομμάτων τους (ΠΑΣΟΚ & ΝΔ). Θέλοντας, λοιπόν, να μην πάρουν χαμπάρι οι φοιτητές για το τι ακριβώς συμβαίνει και αντιδράσουν, επικαλέστηκαν την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, η οποία είχε γίνει τρεις βδομάδες περίπου πριν και υποστήριξαν ότι η μόνη απόφαση που ισχύει είναι εκείνη που πάρθηκε τότε. Αποσιώπησαν από κοινού και οι δύο για τις εξελίξεις και έβγαλαν παράνομη τη Συνέλευση που προτάθηκε για την Δευτέρα 11/12. Οι αγώνες, που είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν σήμερα και σ’ αυτούς να πάρουν μέρος όλοι οι φοιτητές, πρέπει να γίνουν υπόθεση του ανώτερου διοικητικού οργάνου των φοιτητών που είναι η Γενική Συνέλευση. Στην κατεύθυνση, λοιπόν, αυτών των αγωνιστικών αποφάσεων, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μπουν τα Δ.Σ. των τμημάτων όσο τις πλειοψηφίες αυτών τις έχουν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, οι φοιτητές προέβησαν σε Γενική Συνέλευση όλων των σχολών, στις 11/12 και ώρα 14:00, για να γνωστοποιηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. Σ’ αυτή τη Γενική Συνέλευση, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ όχι μόνο δεν παρευρέθησαν, αλλά μετά την προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την πραγματοποίησή της (με έντονους τραμπουκισμούς και ψέματα έξω από την αίθουσα) συγκάλεσαν ένα Δ.Σ παρωδία για να βγάλουν παράνομη αυτή τη Συνέλευση και τις αγωνιστικές της αποφάσεις. Αυτό που, όμως, δε έλαβαν υπόψη τους ήταν πως πέραν από τις οργανωμένες δυνάμεις που παρευρέθηκαν, υπήρξε προσέλευση των φοιτητών, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη νομιμοποίηση της Συνέλευσης.

Ας πάρουν θέση απέναντι στην ευθύνη που τους καταλογίζεται από το φοιτητικό σώμα πάνω στις αποφάσεις που εκείνο πήρε:

1. Καταδικάζουμε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- Ε.Ε. και τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. 2. Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους. 3. Ενιαία πτυχία για όλους με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σ’ αυτά, χωρίς κατατμήσεις και διασπάσεις. 4. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. 5. Κάτω τα χέρια από το άσυλο. 6. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. 7. Λιγότερη δουλειά, κατοχυρωμένη δουλειά για όλους, όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας, δουλειά μόνιμη και σταθερή. 8. Μαζικοί διορισμοί στο Δημόσιο και τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:

    • ΌΧΙ στη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. ΌΧΙ στην κατάργηση του δικαιώματος στη Δημόσια και Δωρεάν μόρφωση. ΌΧΙ στην ίδρυση Ιδιωτικών-ΜΗ Κρατικών Πανεπιστημίων. Καμία συμμετοχή στο ψευδο-διάλογο.
    • ΌΧΙ στο Νέο Νόμο Πλαίσιο που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις σπουδές μας
    • ΌΧΙ στην ιδιωτικοποίηση-υποβάθμιση των σπουδών μας.
    • Ανατροπή των νόμων για Αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε, ΔΟΑΤΑΠ, Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
    • Να μην εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι συνθήκες Μπολόνια και Πράγας.
    • ΌΧΙ στην κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνσή του σε σχολεία και χώρου δουλειάς.
    • Ενιαία δωδεκάχρονη Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Να καταργηθεί η βάση του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    • Να διαλυθεί η Επιτροπή των 8 «σοφών» και το ΕΣΥΠ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

    • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε ΑΕΙ&ΤΕΙ. Έξω οι εταιρίες από τις σχολές.
    • Δωρεάν σπουδές για όλους. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - συγκοινωνίες για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων που πληρώνουν οι αλλοδαποί συμφοιτητές μας. Κατάργηση των διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά.
    • Φτηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά.
    • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες μας.
    • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μείωση των ωρών εργασίας και ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών.
    • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών-όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών μας. Να καταργηθούν τα προαπαιτούμενα και οι αλυσίδες των μαθημάτων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 13/12/06 ΚΑΙ ΏΡΑ 10:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2007, ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ 3,26 %.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/12/2006 (Η ώρα θα ανακοινωθεί)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ