Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2007

Παρασκευή 2/3 Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση Όλων των Σχολών Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 2/3 στις 14:30 στη Δ3.

Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη

Στη Γενική Συνέλευση της Φιλοσοφικής Σχολής που διεξήχθη την Τρίτη 27/2 αποφασίστηκε αποχή των διδασκόντων από το διδακτικό τους έργο μέχρι την Παρασκευή. Αντί μαθημάτων θα διεξάγονται στις διδακτικές αίθουσες συζητήσεις σχετικά με το νέο Νόμο-Πλαίσιο και το πανεπιστήμιο που θέλουμε να αποκτήσουμε.

Εξαιτίας της λήξης της κατάληψης έχουν αποσυντονιστεί οι κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο. Για την καθιερωμένη πορεία της Πέμπτης έχει καλέσει μέχρι στιγμής μόνο η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001. Καλούνται όλες οι οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος στο Ρέθυμνο να κάνουν κάλεσμα για την πορεία. Καλούνται όλοι οι ανεξάρτητοι-ανένταχτοι φοιτητές να δώσουν δυναμικό παρόν. Δεν πρέπει να δοθεί στο Ρέθυμνο εικόνα αποδυνάμωσης.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/3 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2007

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/2

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Χανίων έδωσαν δυναμικό παρόν στο χτεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους συγκέντρωσε γύρω στα 30 χιλιάδες άτομα (κατά πάσα πιθανότητα περισσότερους). Το Ρέθυμνο είχε τη δυναμικότερη μέχρι τώρα παρουσία σε πανελλαδικό συλλαλητήριο με 75 περίπου συμμετέχοντες, απόδειξη ότι το κίνημα συνεχίζει δυναμικά.

Στο μεταξύ έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός υπογραφών για τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσες Όλων των Σχολών τη Δευτέρα και έχει κληθεί σήμερα το ΔΣ Φιλοσοφικής για να κατατεθούν. Η εγκυρότητα της συνέλευσης θα κριθεί από τη μαζικότητά της. Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη για να σταθμίσουμε τις εξελίξεις και να αποφασίσουμε πώς θα συνεχίχουμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/2 ΣΤΙΣ 14:30 ΣΤΗ Δ3

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Κατατέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου για τον επίμαχο νέο Νόμο-Πλαίσιο

Κατατέθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθετικών της Βουλής το σχέδιο νόμου για τον επίμαχο νέο Νόμο-Πλαίσιο, το ίδιο κείμενο που η υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί στη σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καστρί ότι θα δημοποιούσε το περιεχόμενό του πριν κατατεθεί. Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει τη διενέργεια νέας Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 26/2. Καλούμε το ΔΣ της Φιλοσοφικής να τη συγκαλέσει, αλλά και όσους δεν έχουν υπογράψει να το πράξουν, ούτως ώστε να την εξασφαλίσουμε.
Δυναμική πρέπει να είναι την Πέμπτη 22/2 η παρουσία του Ρεθύμνου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δηλώστε συμμετοχή.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας και σύνδεσμοι για το κείμενο του σχεδίου νόμου και την αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 20 Φεβρουαρίου 2007

Το νέο σχέδιο νόμου για τη δομή και τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. που υποβάλλεται στη Βουλή προς ψήφιση βασίζεται στην αρχή της αυτοτέλειάς τους και επιδιώκει να προσδώσει πραγματική αυτονομία σε αυτά, αποτελώντας στην ουσία ένα περίγραμμα μεταρρύθμισης, ένα πλαίσιο αναφοράς. Πρέπει συνεπώς να τονισθεί ότι θέτει τους γενικούς κατευθυντήριους στόχους, αφήνοντας τις όποιες εξειδικεύσεις να γίνονται από τα ίδια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσω των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας τους.
Με δεδομένο ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί εθνική προτεραιότητα, λόγω του κεντρικού ρόλου που αυτή διαδραματίζει στην ανύψωση της πνευματικής στάθμης των πολιτών, στην επαγγελματική τους ανέλιξη και στην κοινωνική ευημερία, η αναβάθμιση των Δημοσίων Α.Ε.Ι. αποτέλεσε το επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της Διαδικασίας για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης έως το 2010 και λαμβανομένου υπόψη ότι η ανάπτυξη της γνώσης αποτελεί θεμέλιο της ευρωπαϊκής ευημερίας και ανταγωνιστικότητας, καλούμαστε να επενδύσουμε στην παιδεία και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός ποιοτικού συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. να ανταποκριθούν στο σύγχρονο θεσμικό τους ρόλο και τις απαιτήσεις της διεθνούς και ευρωπαϊκής πραγματικότητας και τα ελληνικά πτυχία να αναβαθμισθούν ουσιαστικά.

Το παρόν νομοσχέδιο έχει στηριχθεί στην εμπειρία της μακρόχρονης εφαρμογής του ν. 1268/1982. Αποτελεί προϊόν επεξεργασίας ποικίλων θέσεων που έχουν διατυπωθεί επί του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ελληνικών Α.Ε.Ι., στη διάρκεια μιας δημόσιας διαβούλευσης, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Προέδρων των ΤΕΙ και ενός αριθμού προτάσεων που υποβλήθηκαν, μέσω του Διαδικτύου ή με άλλους τρόπους στο ΥΠΕΠΘ.

Με τις ρυθμίσεις του νέου σχεδίου νόμου που αφορούν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., επιτυγχάνονται:

1. Διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι., με τη σύνταξη από αυτά ενός τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων. Μέσω του προγραμματισμού αυτού, δίνεται η δυνατότητα στα Α.Ε.Ι. να έχουν αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων οικονομικού, διοικητικού και ακαδημαϊκού περιεχομένου.
2. Κοινωνική Λογοδοσία των Α.Ε.Ι. Κάθε χρόνο, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος.
3. Ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι., με την παροχή δυνατότητας λειτουργίας τους μέσω εσωτερικών κανονισμών.
4. Ακαδημαϊκό άσυλο. Το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο για τα Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα, ως δημοκρατικά εκλεγμένα από καθολική ψηφοφορία όργανα είναι αρμόδια για την άρση του ασύλου, με παρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής. Το Ακαδημαϊκό άσυλο είναι για να υπηρετεί την ανεξαρτησία των ιδεών και όχι για να διευκολύνει την παραβατικότητα. Η πολιτεία δημιουργεί συνθήκες ευελιξίας ώστε οι πανεπιστημιακές αρχές-που έχουν την ευθύνη- να μπορούν αυτόνομες να προστατεύουν το πραγματικό άσυλο, να προστατεύουν τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάζουν απρόσκοπτα, να προστατεύουν τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι περιουσία του ελληνικού λαού.
5. Ενίσχυση της διαφάνειας στις δραστηριότητες των Α.Ε.Ι. Εφαρμογή της αρχής της δημοσιότητας στη λειτουργία τους και θέσπιση υποχρέωσης των Α.Ε.Ι. να παρέχουν πληροφορίες, αναφορικά με μορφωτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα και μέσω διαδικτύου. Η λειτουργία των Α.Ε.Ι. καθίσταται πλέον προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.
6. Επανακαθορισμός των στόχων των Α.Ε.Ι. Τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να ανταποκριθούν πλέον στις προκλήσεις των καιρών, να αποτελέσουν χώρο διάδοσης γνώσης και παραγωγής έρευνας, συντελώντας ταυτόχρονα στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών και των αρχών της κοινωνικής συνοχής.
7. Στήριξη στους νέους φοιτητές, με παροχή οικονομικής συνδρομής (άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια) σε όσους προέρχονται από ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, και ανταποδοτικές υποτροφίες για όσους παρέχουν έργο στο Α.Ε.Ι., καθώς και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ομαλή μετάβαση αυτών από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
8. Εξορθολογισμός των διαδικασιών για την εκλογή μελών ΔΕΠ (δυνατότητα επικαιροποίησης γνωστικού αντικειμένου προκηρυσσόμενης θέσης). Εξασφάλιση μεγαλύτερης αξιοκρατίας (διεύρυνση σύνθεσης εκλεκτορικών σωμάτων και εισηγητικών επιτροπών, με συμμετοχή μελών ΔΕΠ άλλων Α.Ε.Ι.). Βασική καινοτομία είναι ότι η εκλογή και ο διορισμός των μελών ΔΕΠ θα γίνεται αποκλειστικά με πράξεις των οργάνων των Α.Ε.Ι., και ο έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό Παιδείας θα γίνεται κατ’ έγκληση ή αυτεπαγγέλτως μετά την έκδοση των σχετικών πράξεων, έχοντας ακυρωτικό χαρακτήρα.
9. Αντιμετώπιση αρνητικών επιπτώσεων της επ’ αόριστον φοίτησης, με θέσπιση ανώτατης διάρκειας αυτής (ελάχιστος αριθμός εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, προσαυξανόμενος κατά 100%). Δυνατότητα παράτασης κατά δύο (2) το πολύ εξάμηνα. Δυνατότητα διακοπής των σπουδών για χρόνο που δε θα προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Δικαίωμα επαναφοράς. Δικαίωμα όσων έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων να παραταθούν οι
σπουδές για πέντε ακαδημαϊκά έτη, αρχόμενα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δημοσίευσης του νόμου.
10. Αναβάθμιση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης με τη θέσπιση προϋποθέσεων στην ίδρυση νέων σχολών (υποβολή ειδικών μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας οικονομοτεχνικών μελετών).
11. Δωρεάν χορήγηση ενός συγγράμματος ανά μάθημα και υποχρέωση παροχής βιβλιογραφίας και οδηγών μελέτης από διδάσκοντες σε κάθε μάθημα. Επιπλέον, ποσότητα των διανεμομένων βιβλίων ίσης με το 1/10 των βιβλίων που δίδονται στους φοιτητές κάθε Α.Ε.Ι., θα εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη του.
12. Τέλος, με νόμο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα ρυθμιστούν ζητήματα φοροαπαλλαγών για δωρεές προς ΑΕΙ κατ’ αναλογία προς τα πολιτιστικά ιδρύματα.

Διαβάστε το σχέδιο-νόμου:
www.aei-tei.gr/541.html
και την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου:
http://www.aei-tei.gr/542.html

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

Aποτελέσματα ΓΣ Παρασκευής 16/2 και πλαίσιο

  • Πλαίσιο ΠΑΣΠ: 301 ψήφοι
  • Πλαίσιο Πανελλαδικού Συντονιστικού: 230 ψήφοι
  • Πλαίσιο ΔΑΠ: 47 ψήφοι
Πλαίσιο που κατατέθηκε:

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

ΠΛΑΙΣΙΟ Π.Α.Σ.Π. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Βρισκόµαστε στη πέµπτη βδοµάδα κινητοποιήσεων στην οποία συνεχίζεται ο αγώνας από τη πλευρά των φοιτητών για να αντιδράσουµε στα σχέδια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.
Με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για το άρθρο 16 το φοιτητικό κίνηµα και οι φοιτητικοί αγώνες έφτασαν σε ένα σηµείο πλήρωσης. Έτσι στην επερχόµενη ψήφιση στη Βουλή για το άρθρο 16 δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 απαιτούµενοι ψήφοι για την αναθεώρησή του. Η ακριβώς επόµενη αναθεωρητική Βουλή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η µεθεπόµενη.
Θεωρούµε λοιπόν πως η πρώτη µάχη για το δωρεάν δηµόσιο πανεπιστήµιο έχει κερδισθεί. Πρέπει ο αγώνας µας να συνεχιστεί µε ανοιχτό πλέον πανεπιστήµιο, µε τους φοιτητές και την ακαδηµαϊκή κοινότητα παρόντες στο φυσικό τους περιβάλλον, να ενηµερώνονται παράλληλα µε τις υποχρεώσεις τους, για τις εξελίξεις στην παιδεία.
Οι φήµες όµως που υπάρχουν για την αλλαγή του Νόµου Πλαισίου από τη κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας, µας υποχρεώνουν να δηλώσουµε παρών ξανά στο µέλλον µε το ίδιο δυναµικές και µαζικές κινητοποιήσεις για να εκφράσου µε την απόλυτη αντίθεση µας σε κάθε αλλαγή στον ισχύον Νόµο Πλαίσιο.
Με το πανεπιστήµιο ανοιχτό και µε την ακαδηµαϊκή κοινότητα σε ετοιµότητα θα προχωρήσουµε στο εαρινό εξάµηνο του ακαδηµαϊκού µας έτους. Η διασφάλιση τόσο του εξαµήνου όσο και της εξεταστικής του Ιανουαρίου είναι το πρώτο µέληµα των συνδικαλιστών της ΠΑ.Σ.Π.

Οι θέσεις της ΠΑ.Σ.Π. είναι σαφείς:

  • Είµαστε υπέρ της Δηµόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και κάθετα αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα δώσει ένα χαρακτήρα καθαρά ταξικό στη παιδεία.
  • Είµαστε αντίθετοι σε κάθε αλλαγή του ισχύοντος Νόµου Πλαισίου, που θα καθιστά το Δηµόσιο Πανεπιστήµιο χειραγωγούµενο και ελεγχόµενο.
  • Είµαστε αντίθετοι σε κάθε µείωση της φοιτητικής εκπροσώπησης και υποστηρίζουµε την αύξησή της στο 100% των µελών Δ.Ε.Π.
  • Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αλλαγή ή ελαστικοποίηση της άρσης του Ασύλου. Το ακαδημαϊκό άσυλο ανήκει στο λαό και στους φοιτητές.

Έτσι στη σηµεριvή Γενική Συνέλευση προτείνουµε:

  • Τη λήξη της κατάληψης των σχολών του Ρεθύμνου και άνοιγμα του Πανεπιστηµίου από τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.
  • Προτείνουμε τη κατάληψη της Νομαρχίας Ρεθύμνου την ημέρα της ψήφισης του άρθρου 16.
  • Το Θεσμικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου την ημέρα που θα γίνεται στη βουλή η ψήφιση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και διοργάνωση εκδηλώσεων – συζητήσεων την ίδια μέρα γύρω απ’ το ζήτημα αυτό.
  • Να κινηθούμε για τη διασφάλιση της εξεταστικής περιόδου με ιδιαίτερη μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές στις μετέπειτα Γενικές Συνελεύσεις τμημάτων.
  • Συμμετοχή στα πανελλαδικά συλλαλητήρια (Σημείωση: Το πλαίσιο του πανελλαδικού συντονιστικού που στήριζει η κατάληψη καλεί σε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 22/2 για την οποία ήδη συγκεντρώνονται συμμετοχές)
Καλούμε όλους τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου, για συνέχιση του αγώνα με ανοιχτό πανεπιστήμιο ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της Κυβέρνησης, στηρίζοντας το αγωνιστικό πλαίσιο της Π.Α.Σ.Π. Ρεθύμνου.

Σημείωση: Στο πλαίσιο που διαβάστηκε προς ψήφιση η ΠΑΣΠ καλούσε σε νέα Γενική Συνέλευση την επόμενη Παρασκευή 23/2 ούτως ώστε να σταθμίσουμε τις μέχρι τότε εξελίξεις. Το πλαίσιο που μοιράστηκε έχει την παραπάνω διατύπωση, καλώντας στη Γενική Συνέλευση που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη (!!??). Όταν μέλη της ΠΑΣΠ ερωτήθηκαν μετά τη συνέλευση για το ζήτημα, δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία συλλογής υπογραφών για νέα ΓΣ τη Δευτέρα 26/2.
Σημείωση 2: Το κείμενο αποτελεί πιστή αναπαραγωγή του κειμένου που μοιράστηκε, μαζί με τα όποια λάθη του...

Ψήφισμα Συγκλήτου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην συνεδρίαση της αριθ. 238/6-2-07, μετά από συζήτηση, για τα επίμαχα θέματα που απασχολούν έντονα την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τονίζοντας την αγωνία και τους στόχους των φοιτητών μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες αποφάσεις της Συγκλήτου (συνεδρία αριθ. 237/ 20-12-06)

Ομόφωνα αποφασίζει :

Ι. κλείσιμο του Πανεπιστημίου κατά την ψήφιση του άρθρου 16 του Συντάγματος,

ΙΙ. να συζητηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων το θέμα της εξεταστικής με στόχο να εξασφαλισθεί, κατά το δυνατό η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2006-07.

Λειτουργίες πανεπιστημίου

Λαμβάνοντας υπόψιν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την πρόσληψη των διδασκόντων ΠΔ 407, αποφασίσαμε κατά τη διάρκεια της κατάληψης να λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες (εκτός του ΕΛΚΕ, του Γραφείου Διασύνδεσης και του ΕΔΙΑΜΜΕ που θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης) τις ημέρες Πέμπτη 15-2 και Παρασκευή 16-2 και μέχρι το τέλος της κατάληψης κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Το σκεπτικό αυτής της απόφασης υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα να διευθετηθεί το ζήτημα με την κατανομή των πιστώσεων των διδασκόντων 407 κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στους φοιτητές το επόμενο εξάμηνο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι γραμματείες και η φοιτητική μέριμνα θα περαμένουν ανοιχτά κάθε Πέμπτη και Παρασκευή ενώ η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή καθημερινά με υπηρεσίες δανεισμού 9:00-14:30 και μέχρι τις 15:00 ως αναγνωστήριο.

Φωτογραφίες από την πανεκπαιδευτική πορεία και παρεμβάσεις στην πόλη

Για να μην φορτωθεί το blog, φωτογραφίες από τη σημερινή πορεία, το χτεσινό θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο (Loggia) και το πανό που είναι αυτή τη στιγμή στο Mουσείο, μπορείτε να δείτε στο Indymedia
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=656929

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2007

Νέοι σύνδεσμοι

Το blog των κατειλημμένων σχολών Ρεθύμνου εμπλουτίστηκε με συνδέσμους σε ενεργά blogs και ιστοσελίδες άλλων καταλήψεων ανά την Ελλάδα!
Ο αγώνας μας ενάντια στις σχεδιαζόμενες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις είναι πανελλαδικός!

Το blog του Ρεθύμνου φαίνεται πως είναι το παλαιότερο εν ενεργεία blog με ημερομηνία έναρξης στις 24 Μάη 2006!!

Γρίφοι & απαντήσεις στο 2ο Κυνήγι Θησαυρού στην κατειλημμένη Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Από τη 13:00 άρχισαν να μαζεύονται οι ομάδες στο φυλάκιο. Μετά την επιτυχία του πρώτου κυνηγιού του θησαυρού στις 25/1 (βλ. σχετικά posts με αφίσα και απαντήσεις γρίφων) το κλίμα ήταν εξαρχής εκρηκτικό: μεγαλόστομες δηλώσεις και ανταλλαγή φραστικών πυρών μεταξύ των ομάδων που εποφθαλμιούσαν την νίκη!

Το κυνήγι άρχισε γύρω στις 14:00 (αφού έφαγαν και οι πεινασμένοι φιλόδοξοι κυνηγοί) και διήρκησε περίπου μία ώρα. Γράφτηκαν εφτά ομάδες και έπαιξαν συνολικά περί τα τριάντα άτομα.

Θέμα του κυνηγιού "Η Οδύσσεια του φοιτητικού κινήματος" επικεντρωμένη στο ιστορικό της κατάληψης στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου από το Μάιο του 2006 μέχρι σήμερα.
Οι ομάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το φυλάκιο (=η πύλη του Πανεπιστημίου για τους αγνούντες την αργκό της κατάληψης) και έλαβαν τον 1ο γρίφο:
Όταν τα τύμπανα του
πολέμου
ηχούν
από κούφιο ξύλινο άλογο
βγαίνουν οι πρώτοι, λίγοι
μαχητές
και πέφτει το πρώτο κάστρο
-Μάιος 2006-
Ο γρίφος οδηγούσε τις ομάδες στο τμήμα Κοινωνιολογίας, όπου στα τέλη Μαΐου 2006 είχε γίνει η πρώτη συνέλευση τμήματος που αποφάσισε κατάληψη.

2ος γρίφος: Στην κοινωνιολογία, σε πίνακα ανακοινώσεων υπήρχε το εξής σημείωμα: "Η μάχη ξεκινάει με 722 στρατιώτες. 2 Ιούνιου 2006"
Η απάντηση βρισκόταν στην Δ3 όπου έγινε η πρώτη νομότυπη ΓΣ Όλων των Σχολών Ρεθύμνου. Αρκετές ομάδες αγνοώντας ή μη ενθυμούμενοι σωστά την ιστορία των καταλήψεων στο Ρέθυμνο, πήγαν απευθείας στη Δ3 παρακάμπτοντας τον πρώτο γρίφο, πράγμα που ουσιαστικά τους ακύρωνε...

3ος γρίφος: Στη Δ3 πάνω στη σκηνή και πίσω από μια καρέκλα οι κυγηγοί διάβαζαν τα εξής: "Μετά το τέλος της μάχης ο Οδυσσέας αναλαμβάνει τα ηνία της πορείας του και κατευθύνεται προς το αρχηγείο". Ο γρίφος οδηγούσε στο περσινό (εδώ και λίγο διάστημα και φετεινό) αρχηγείο της κατάληψης, που βρισκόταν στην πρυτανεία.

4ος γρίφος: Για λόγους παραπλανητικούς ο γρίφος τοιχοκολλήθηκε στη σύγκλητο και όχι στην πρυτανεία: "Στο νησί της Καλυψούς ο Οδυσσέας βρίσκει καταφύγιο, γλεντάει και βαράει βάρδιες". Ο γρίφος οδηγούσε στο φυλάκιο όπου πέρσι γίνονταν γλέντια και συναυλίες (οι βάρδιες διαχρονικές).

5ος γρίφος: Πρώτοι έφτασαν οι "Αυτοί που θα τον βρουν", ομάδα που αποτελούνταν κατά πλειοψηφία από την διοργανώτρια ομάδα του προηγούμενου παιχνιδιού. Οι διοργανωτές δεν είχαν προβλέψει μια τόσο γρήγορη πορεία και ο γρίφος δεν ήταν έτοιμος. Μαζεύτηκαν και άλλες ομάδες και ο γρίφος δόθηκε κατά σειρά προτεραιότητας: Ήταν ένας χάρτης του πανεπιστημίου με σημειωμένα τα τμήματα και ένας σπαστός φραπές. Μέσα στο φραπέ βρισκόταν το εξής σημείωμα "Στο νησί των Λωτοφάγων ο Οδυσσέας αράζει τρώγοντας και πίνοντας και τα ξεχνάει όλα. Φιλοσόφησέ το". Ο γρίφος οδηγούσε στο κυλικείο της Φιλοσοφικής

6ος γρίφος: Στην πόρτα του κυλικείου υπήρχε μία αφίσα με το χάρτη που είχε δοθεί στους κυγηγούς και τους εξής στίχους:
"Στην τελευταία φάση προς την Ιθάκη
9 ονόματα λαιστρυγόνων
από τις 9 πολιτείες
δίνουν τη βοήθεια
για την έναρξη
του καινούριου αγώνα"
Οι κυγηγοί έπρεπε να οδηγηθούν στις γραμματείες των τμημάτων. Στην πόρτα κάθε γραμματείας υπήρχε ένα όνομα και κόκκινο το ένα γράμμα. Αν συγκέντρωναν τα 9 γράμματα με τη σειρά που αναγράφονταν τα τμήματα στο χάρτη σχημάτιζαν τη λέξη "Κλαψινάκης" και οδηγούνταν στο βιβλιοπωλείο του Κλαψινάκη. Και σε αυτό το γρίφο έφτασαν ομάδες που είχαν παρακάμψει προηγούμενους.

7ος γρίφος: Πάνω στο χαλί του βιβλιοπωλείου οι παίχτες διάβαζαν μέσα από τη γυάλινη πόρτα "Όπως οι μνηστήρες πολιορκούσαν την Πηνελόπη, έτσι και οι επιχειρήσεις πολιορκούν την παιδεία. Η παιδεία όμως είναι ΓΝΩΣΗ. Εκεί ψάξε να βρεις το θησαυρό". Ο γρίφος, με το εύληπτο σχόλιο για την κατακριτέα είσοδο επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, οδηγούσε στη βιβλιοθήκη.

8ος γρίφος: Στο γρίφο έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο ομάδες: οι "Bonnie & Clyde" και οι "Αυτοί που θα τον βρουν". Με διαφορά μισής αναπνοής οι "Bonnie & Clyde" βρήκαν το θησαυρό: μια σακούλα του Κλαψινάκη κολλημένη πίσω από ένα σκουπιδοντενεκέ. Μέσα είχε το κόμικ "Οδύσσεια: Η επιστροφή στην Ιθάκη" με αφιέρωση της διοργανώτριας ομάδας:
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και την υπομονή σας
"...Η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξίδι..."
Διοργανωτές 2ου κυνηγιού Παν/λη Γάλλου 2007
Ακολουθούσαν οι υπογραφές των διοργανωτών (σημειωτέον κάποιος είχε βάλει σταυρό για υπογραφή... Σχόλιο για την ποιότητα σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ?)

Όπως αποδείχτηκε οι "Bonnie & Clyde" δεν είχαν ακολουθήσει τη σωστή σειρά των γρίφων. Οπότε δικαιωματικά νικητές είναι οι "Αυτοί που θα το βρουν", όπως ομόφωνα αποφάνθηκαν και τα μέλη της διοργανώτριας επιτροπής. Δικαιοσύνη όμως δεν αποδόθηκε και οι "Bonnie & Clyde" σφαιτερίστηκαν αναίσχυντα το κόμικ...

Πρόγραμμα 13-16/2

Τρίτη 13/2
  • 13:30 (εκκίνηση από την πύλη) Κυνήγι θησαυρού στην κατειλημμένη Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου (βλ. το προηγούμενο post)
Tετάρτη 14/2
  • 18:00 (Μουσείο/Loggia) Θεατρικό παιχνίδι. Διοργανώνεται από τη θεατρική ομάδα "Σκηνή και Σαπούνι". Θα συμμετέχει η κατάληψη του ΤΕΙ Ρεθύμνου
  • 18:00 (Δ3-7Α) Εκδήλωση-συζήτηση: "Κάτω η Νέα Δημοκρατία - Το φοιτητικό κίνημα παλεύει για την ανατροπή". Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας "Η κατάληψη". Διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001
  • 21:00 (καφέ-μπαρ Figaro) Πάρτυ με πολλή μουσική (κινηματογραφική και μή). Θα προβάλλονται φωτογραφίες από την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις της. Διοργανώνεται από τις πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου
Πέμπτη 15/2
  • 12:00 (Δημαρχείο) ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Παρασκευή 16/2
  • 14:30 (Δ3) ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !!!

Y.Γ. Όσοι δεν έχουν διαβάσει την ανακοίνωση τεσσάρων μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου σχετικά με την προσμέτρηση της υπογραφής τους στους περίφημους 'χίλιους' πανεπιστημιακούς που αντιθονταν στις κινητοποιησείς, θα ήταν ενδιαφέρον να την διαβάσουν ως δείγμα ενδεχομένως του τρόπου με τον οποίο στοιχειοθετήθηκε η λίστα. Βρίσκεται στο δικτυακό τόπο του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (o σύνδεσμος στο πλάι)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2007

2ο Κυνήγι Θησαυρού στο κατειλημμένο πανεπιστήμιο

Μετά την μεγάλη επιτυχία του πρώτου κυγηγιού "στο γαλατικό κάμπους" ακολουθεί δεύτερο εξίσου φιλόδοξο. Θέμα του "Η Οδύσσεια του Φοιτητικού Κινήματος"!
Η διοργανώτρια ομάδα αρνήθηκε να μας δώσει οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία...


Τρίτη 13/2 στη 13:30

Δηλώσεις συμμετοχής στο φυλάκιο (πύλη) και στο τηλ. 2831077730


ΒΕ ΤΗΕRE!!

Σάββατο, Φεβρουαρίου 10, 2007

Kατάληψη μέχρι την Παρασκευή 16/1

Λόγω έλλειψης απαρτίας η συνέλευση της Παρασκευής 9/1 δεν πραγματοποιήθηκε. Έγινε ανοιχτό συντονιστικό με τους παρεβρισκόμενους (200 άτομα περίπου) και παρατάθηκε η κατάληψη μέχρι την επόμενη Παρασκευή, με στήριξη του πλαισίου του Πανελλαδικού Συντονιστικού (το κείμενο ακολουθεί) και με βάση τις αποφάσεις της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
Νέα Γενική Συνέλευση Όλων των Σχολών Ρεθύμνου την Παρασκευή στις 16/2 στις 14:30 στη Δ3.

Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων της Πέμπτης 8/02/2007

Χαιρετίζουμε τα ποτάμια των διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα! Στις 8 Φλεβάρη οι φοιτητές, μαζί με τους μαθητές, με τους εκπαιδευτικούς, με τους εργαζόμενους δώσαμε παλλαϊκά χαρακτηριστικά στην πάλη μας, στους δρόμους, σε όλη τη χώρα. Στείλαμε την πιο αποστομωτική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη των αγώνων μας, ΝΔ & ΠΑΣΟΚ έχουν τρομοκρατηθεί τόσο πολύ ώστε αναγκάζονται να καταφύγουν σε έναν ψευτοκαυγά (βλέπε πρόταση μομφής, δήλωση «αποχώρησης» του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος) που χαρακτηρίζεται από την εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διαχωριστεί -φαινομενικά και διαδικαστικά, γιατί πολιτικά δεν μπορεί- από τη κυβέρνηση πράγμα που υπηρετεί με συνέπεια την προώθηση των μέτρων που εδώ και μήνες καθυστερούμε Η πραγματικότητα είναι ότι βρέθηκε στη γωνία και από το φοιτητικό κίνημα και τις μορφές πάλης του (συνελεύσεις - καταλήψεις - διαδηλώσεις) και οδηγήθηκε σ’ αυτόν τον επικοινωνιακό ελιγμό για να αποκρύψει την ουσιαστική πολιτική του ταύτιση με τη ΝΔ γιατί και σήμερα η πολιτική του θέση για την αναθεώρηση είναι ακριβώς η ίδια. Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε πολιτική θέση, διατηρεί πλήρως τη στρατηγική του συμφωνία με τη ΝΔ και στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Άλλωστε ο Παπανδρέου ήταν σαφής:«…διατηρούμε στο ακέραιο τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος…». Προσπαθούν να σπείρουν αποπροσανατολισμό και σύγχυση. Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί! Δεν παλεύουμε για να περάσουν τα μέτρα με 151 και όχι με 180 ψήφους στη Βουλή!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ!

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ! ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Το φοιτητικό κίνημα κάνει πρόταση μομφής ενιαία προς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κλιμακώνοντας τους αγώνες του.

Αποδεικνύεται από αυτές τις εξελίξεις ότι ο αγώνας του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να καταγράφει νίκη όταν βαδίζει μαζί με το λαό και έχει σαφή στόχευση στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΔ & ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τα μέτρα διαμέσου της Υπουργού Παιδείας το περασμένο Σάββατο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στο γεμάτο από διαδηλωτές, πανό και συνθήματα Καστρί, Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι ο νόμος Πλαίσιο είναι προ των πυλών!!! Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης και της ανασυγκρότησης των μηχανισμών και των συμμαχιών της, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και ένα ακόμα δεκανίκι της στα πανεπιστήμια. Αφενός τους πρυτάνεις και αφετέρου την αντιδραστική μειοψηφία των καθηγητών από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι υπογράφουν επαίσχυντα κείμενα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής συνολικά. Η σύνοδος των πρυτάνεων που διεξήχθη το Σάββατο 3/2 και στην οποία παρέστη η υπουργός Παιδείας, έπαιξε ως το τέλος τον αντιδραστικό της ρόλο, δίνοντας πολιτική στήριξη στα σχέδια του Υπουργείου για το νέο νόμο-πλαίσιο και καταδικάζοντας επί της ουσίας τους φοιτητές και τους καθηγητές που κινητοποιούνται.

Την ίδια στιγμή που η μαζικότητα στα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων ξεπερνά κάθε προηγούμενο και χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της επιχειρούν με κάθε μέσο να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα: από την προκλητική στάση των δυνάμεων καταστολής που περικυκλώνουν άνευ λόγου τα μπλοκ σε κάθε φάση της διαδήλωσης έως ότου να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή να μας χτυπήσουν με γκλομπς και χημικά μέχρι τη στρεβλή προβολή του κινήματος και των καταλήψεων μέσα από τα ΜΜΕ και τους πληρωμένους κονδυλοφόρους. Η διαρκής προσπάθεια ταύτισης των κινητοποιήσεων με τα «επεισόδια», η συκοφαντική παρουσίαση των καταλήψεων ως χώρων διακίνησης ναρκωτικών και κλοπών, η συνεχής αναφορά σε «οργανωμένες μειοψηφίες» που κλείνουν τις σχολές στόχο έχουν να παραπληροφορήσουν την κοινωνία για να αποσπάσουν την επιθυμητή συναίνεση. Αυτό το σχέδιο υπηρετούν το καθηγητικό κατεστημένο τύπου Γρυσπολάκη, οι καθεστωτικές δυνάμεις στα πανεπιστήμια και σύσσωμο το αστικό πολιτικό προσωπικό. Σε αυτό το κλίμα συναίνεσης και επίθεσης στη νεολαία, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ επιλέγει να μη βάζει ούτε μια ώρα απεργίας, ενώ δε χάνει ευκαιρία να δίνει στήριγμα στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ασύλου και συμμετέχει στις συσκέψεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Το «έργο» ολοκληρώνεται με τις δηλώσεις της κυβέρνησης δια στόματος Ρουσόπουλου την επομένη της διαδήλωσης της 17ης Γενάρη, πως η κυβέρνηση προτίθεται να κατεβάσει το νέο νόμο πλαίσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται η διαστρέβλωση του χαρακτήρα του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται ως προμετωπίδα για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών.

Η κυβερνητική επίθεση στα πλαίσια των στοχεύσεων της Ε.Ε. συμπυκνώνεται στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος. Η αντιδραστική μετάλλαξη του κράτους και των θεσμών του περνά μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την παράδοση των χώρων πρασίνου στο κεφάλαιο και την εμπορευματοποίησή τους, την αντιδραστικοποίηση των δικαστικών θεσμών, το νέο προσδιορισμό των σχέσεων εθνικού και κοινοτικού δικαίου. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιπαρατεθούν στο σύνολο της αντιδραστικής αναθεώρησης που αποτελεί το «πρόγραμμα» του κεφαλαίου και της ελληνικής αστικής τάξης για τα επόμενα χρόνια και χτυπά κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Ειδικότερα, καλούμε όλη την κοινωνία να συστρατευθεί στο δίκαιο αγώνα μας για να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος- ΠΛΑΙΣΙΟ, ως κόμβοι της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης».

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Οι αλλαγές που προωθούν από κοινού η κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι κομμάτι της ευρύτερης αντιλαϊκής επίθεσης και στηρίζονται στα πλαίσια των στοχεύσεων της Ε.Ε., όπως αυτές αποτυπώνονται στις συνθήκες της Μπολόνια, του Βερολίνου και της Λισσαβόνας κι έχουν στόχο την πλήρη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων υπό τη σκέπη του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης και ουσιαστικά ποσοτικής μέτρησης προσόντων και την πλήρη και καθολική υπαγωγή της εκπαιδευτικής κι ερευνητικής διαδικασίας στις ανάγκες της ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση είναι μια ενιαία διαδικασία, που περνά από βασικού κόμβους (αρ 16, νόμος-πλαίσιο, αξιολόγηση κλπ). Βασικός της στόχος είναι η δημιουργία αποφοίτων – μελλοντικών εργαζομένων ευέλικτων, αναλώσιμων, χωρίς δικαιώματα και πειθαρχημένων. Εργαζομένων που θα βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιητικών και δεξιοτήτων περιπλανώμενοι από την επισφαλή εργασία στην ανεργία και την επανακατάρτιση. Εργαζομένων χωρίς διαπραγματευτική ισχύ και με απουσία συλλογικών αναπαραστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να του δείξουν το δρόμο τις αγωνιστικής υπεράσπισης των αναγκών του. Τα παραπάνω προωθούνται μέσω:

  • Της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα και της συνολικής αλλαγής του χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών. Επιχειρείται η διαμόρφωση ανώτατων σχολών πολλών ταχυτήτων οι οποίες στα πλαίσια και κοινής αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Σημείο κόμβος αυτής της κίνησης είναι η αναγνώριση των περιβόητων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των Κολεγίων. Αυτή η διαδικασία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κατάτμησης και κατακερματισμού των σχολών και των πτυχίων και της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών στην κατεύθυνση της αγοράς.
  • Την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών, την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την όξυνση των ταξικών φραγμών. Η εισαγωγή ορίων φοίτησης, η διαγραφή φοιτητών, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου, διαμορφώνουν ένα νέο πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά όπου η έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού θα είναι ανύπαρκτη, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα που ως τώρα έβαζε αναχώματα στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.
  • Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας και δράσης. Τα ίδια τα μη-κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει, ακόμη περισσότερο, στα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται η εισαγωγή managers, η κατάρτιση τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων (βλ. ν. πλαίσιο) και ο επαναπροσδιορισμός των κονδυλίων σε βάρος των φοιτητικών παροχών (βλ. κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων).

Η κλιμάκωση είναι μονόδρομος...

Απέναντι στην προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 και τον αντιδραστικό κυβερνητικό νόμο - πλαίσιο να προχωρήσουμε κλιμακώνοντας σε μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις διαρκείας και διαδηλώσεις σε όλες τις σχολές. Οι καταλήψεις μας να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, με στόχο την απεύθυνση στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Να διαμορφώσουμε ενιαία την πάλη μας μέσα από τη λειτουργία των ανοιχτών Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης για την συμμετοχή και την λήψη αποφάσεων για την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, δεσμευόμενες αποκλειστικά και απόλυτα στην βάση του πλαισίου της ΓΣ, θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν στις Γενικές Συνελεύσεις. Καθώς και του Ανοιχτού και Ενιαίου Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων το οποίο θα πρέπει να αποτελεί για κάθε πόλη αλλά και πανελλαδικά το κέντρο του αγώνα, τον άξονα ενιαίας δράσης του κινήματος και της προώθησης της πάλης, τον χώρο συνδιαμόρφωσης για το κίνημα στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες τελικά έχουν την ευθύνη για τις επιλογές που θα πρέπει να παρθούν.

Στο δρόμο αυτού του αγώνα δε θα είμαστε μόνοι. Θα παλέψουμε μαζί με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας συνολικά. Είναι σήμερα που προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη δημιουργίας ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί) σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους. Να ενώσουμε τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος με τη δράση των εργαζομένων συγκροτώντας ένα ενιαίο πανεργατικό-παλλαϊκό μέτωπο ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Να καλέσουμε κάθε σωματείο, κάθε εκπαιδευτική και εργατική ομοσπονδία σε στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα μας και να προκαλέσουμε παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Κόντρα σε όλους όσους χρεώνουν στο κίνημα «αναχρονιστική κι οπισθοδρομική» στάση, κόντρα στην «πρόοδο» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, εμείς προτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας.

Απαιτούμε:

  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματοςκανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμιά συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλισης ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «Κολεγίων» που μεθοδεύεται μέχρι τον Σεπτέμβρη 2007. Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος
  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους manager και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

Παλεύουμε για:

  • Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό. Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Ενιαίες και αδιάσπαστες προπτυχιακές σπουδές σε κάθε σχολή. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια.
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή, με αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια τόσο για Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που προωθούνται και στην επικείμενη Σύνοδο του Λονδίνου (16-18 Μαΐου 2007). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
  • Να διαλυθεί η επιτροπή των 8 «σοφών» και το ΕΣΥΠ.
  • Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
  • Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης - Καθηγητές και δάσκαλους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
        • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – Κάτω η κρατική καταστολή.
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στους οικονομικούς – εξεταστικούς – ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όχι στη βάση του ¨10¨ για εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Δωρεάν σπουδές για όλους, Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες κλπ.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότηση για την παιδεία αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό με γνώμονα τις φοιτητικές ανάγκες.
        • Κάτω η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση.
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις 8 προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για τα Πανεπιστήμια.
  • Να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις εναντίον φοιτητών. Άμεση απόσυρση της αγωγής του αντιπρύτανη Καραμπίνη προς φοιτητή. Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας. Άμεση απελευθέρωση των τριών προφυλακισθέντων της αντιπολεμικής πορείας της 6ης Μάη.

Προτείνουμε προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων το ακόλουθο πρόγραμμα δράσης:

  • Νέο γύρο συνελεύσεων σε όλες τις σχολές και εβδομαδιαίες καταλήψεις.
  • 14-15 Φλεβάρη διήμερο πανελλαδικής κλιμάκωσης της δράσης μας με πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 14/2 την ημέρα έναρξης της συζήτησης για το Άρθρο 16 στην Ολομέλεια της Βουλής και παλλαϊκές κινητοποιήσεις στις 15/2 σε κάθε πόλη σε όλη την Ελλάδα!. Με καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων κι εθνικών οδών πολύμορφη ολοήμερη δραστηριότητα .
  • Συγκρότηση διαδικασιών του Πανεκπαιδευτικού Μετώπου με βάση τη συμμετοχή του Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων και τους συλλόγους και συνδικαλιστικούς φορείς Δασκάλων, Καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τους μαθητές.
  • Την κοινή δράση και συντονισμό με κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, συνδικάτο και ομοσπονδία και εργατικό κέντρο στην κατεύθυνση συγκρότησης πανεκπαιδευτκού-πανεργατικού-παλλαϊκού μετώπου. Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνοικίες, σχολεία για ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή πάλη των εργαζόμενων και του λαού
  • Μπλοκάρισμα της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις σχολές(καταλήψεις γραφείων διασύνδεσης και Επιχειρηματικής δραστηριότητας, ΕΛΚΕ κτλ). Ακυρώνουμε ημερίδες επιχειρηματικότητας
  • Συνέντευξη τύπου του Παναθηναϊκού Συντονιστικού την Δευτέρα 12/2.
  • Συναυλία των φοιτητικών Συλλόγων και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2007

Πόρισμα για υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Σημείωση: Το παρόν post θα ανανεώνεται συνεχώς με ό,τι νεώτερο προκύπτει για το θέμα

Τα πορίσματα της επιτροπής διερεύνησης για το ζήτημα επιλογής φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Πολιτικής Επιστήμης και της παραπομπής του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου σε πειθαρχικό συμβούλιο από τον "πρύτανη" του Π.Κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, κατατέθηκαν στην Σύγκλητο της Τρίτης 6/2. Η επιτροπή διερεύνησης αποτελούνταν από τους:

Στην σύγκλητο κατατέθηκαν τρία πορίσματα, με την υπογραφή εκάστου μέλους της επιτροπής.
Ζήτημα είχε δημιουργηθεί όταν το πόρισμα του κ. Οικονόμου διέρευσε (με ή χωρίς εισαγωγικά) στην εφημερίδα 'Τόλμη' του Ηρακλείου στις 23/1.
Για να μην φορτωθεί το blog δημοσιεύουμε σε σχόλια του παρόντος post την σχετική αναφορά της κ. Παπαδοπούλου που κοινοποιήθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πανεπιστημίου στις 8/2 και την απάντηση Κοτρόγιαννου-Λάβδα-Μενδρινού, που προηγήθηκε χρονικά και οδήγησε την κ. Παπαδοπούλου στην κοινοποίηση. Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε άρθρα που αφορούν στην υπόθεση και τα άλλα πορίσματα, καθώς και παλαιότερα ψηφίσματα, άρθρα και αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

Καλούμε τους κυρίους Οικονόμου και Γραμματικάκη να κοινοποιήσουν τις αναφορές τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πανεπίστημίου.

Σημειωτέον ότι η Σύγκλητος που αναφέρει το άρθρο και θα έχει ως πρώτο θέμα την 'υπόθεση', έχει μεταφερθεί από 22/2 για την 1η Μαρτίου.

Το δημοσίευμα της 'Τόλμης' με παραθέματα από την έκθεση Οικονόμου (23/1/2007)...
http://www.tolmi.gr/one.asp?ui={E3F742FE-0BF9-4215-9F18-148F1AFCE1D4}
...και το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδιο της εφημερίδας
http://www.tolmi.gr/firstofall.asp?searchdatefrom=23%2F01%2F2007

Δημοσίευμα βασισμένο στην έκθεση Γραμματικάκη (7/2/2007), την επομένη της συγκλήτου (την ίδια μέρα υπήρχε και στην 'Τόλμη')
http://www.cretetv.gr/news/newsf.php?ArtID=24873

Δημοσίευμα βασισμένο στην έκθεση Παπαδοπούλου το κείμενο της οποίας υπάρχει στα σχόλια του παρόντος post [η έκθεση δόθηκε στον τύπο από τον Παλλήκαρη μία μέρα πριν από τη σύγκλητο και δημοσιεύτηκε ανήμερα, διότι ο Π. θεώρησε "επιβεβλημένο" να τη θέσει υπόψη της εφημερίδας από την στιγμή που ήδη είχε το πόρισμα Οικονόμου(!!!) και πριν το λάβει επίσημα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου (!!!??)], (στην αργκό αυτό λέγεται 'ξεκάρφωμα' κύριε Παλλήκαρη. Και για όσους δεν την ομιλούν σημαίνει "αφού πρώτα έδωσα το πόρισμα που με ευνοούσε, ας δώσω τώρα και το άλλο για 'ξεκάρφωμα'"). Δείτε και το ενδιαφέρον εξώφυλλο της εφημερίδας 'Τόλμη' την ημέρα της Συγκλήτου
http://www.cretetv.gr/news/newsf.php?ArtID=24864
http://www.tolmi.gr/firstofall.asp?searchdatefrom=06%2F02%2F2007

Άργησε όμως γιατί η έκθεση Παπαδοπούλου βρισκόταν ήδη στον τύπο, όπως φαίνεται από το σχετικό δημοσίευμα της 'Τόλμης' (27/1/2007). Η εφημερίδα θέτει μερικές ερωτήσεις στην Μενδρινού για τα γραφόμενα στην έκθεση.
http://www.tolmi.gr/one.asp?ui={F8F93635-D2DC-4DDF-BFFB-D1DDF77DB2E5}

Η ανταπόκριση (!!??) της εφημερίδας 'Τόλμη' από τη σύγκλητο της 6ης Φεβρουαρίου.
http://www.tolmi.gr/one.asp?ui={236068EE-2F5F-423D-8EFF-640472A6A715}

Η απάντηση της 'Τόλμης' στο ψήφισμα των Ενιαίων Φορέων Φιλοσοφικής και Κοινωνικών Επιστημών για τη διαρροή (με η χωρίς εισαγωγικά) της έκθεσης Οικονόμου (τότε νομίζαμε ότι η επιτροπή θα έβγαζε ένα πόρισμα και όχι τρία). Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο των Ενιαίων Φορέων.
http://www.tolmi.gr/one.asp?ui=%7bC06F2A2E-9452-4C95-8575-4FD06AB9A698%7d

Άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 11/2/2007 βασισμένο στα πορίσματα.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.02.2007,id=54285308

Για παλαιότερα δημοσιεύματα, ψηφίσματα και αποφάσεις συλλόγων σχετικά με την 'υπόθεση Αλεξανδρόπουλου' επισκεφτήτε την ιστοσελίδα της ΠΟΣΔΕΠ
http://www.ntua.gr/posdep/Internal/Alexandropoulos/index.htm
Στα δημοσιεύματα, συμπληρώνουμε και το αφιέρωμα του "Ιού της Κυριακής" (Ελευθεροτυπία, 28-5-2006)
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=28.05.2006,id=24452372,32268948,38062100,54481300


Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2007

Ανακοίνωση

Το συντονιστικό της κατάληψης Ρεθύμνου, έχοντας επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία των φοιτητών να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Αλεξανδρόπουλου και την πρόθεσή μας να διευκολύνουμε τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, ενημερώνουμε ότι επετράπη η είσοδος στην Γραμματέα της Συγκλήτου για να προετοιμάσει τη Σύγκλητο, που όπως μάθαμε, θα συνεδριάσει στο Ηράκλειο. Σημειώνουμε ότι δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση για τη διεξαγωγή κάποιας συνεδρίασης της Συγκλήτου στην κατειλημμένη πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.

Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και κατόπιν συνεννόησης με την διεύθυνση, η Βιβλιοθήκη από σήμερα θα είναι ανοιχτή 9:00-15:00 με υπηρεσία δανεισμού και επιστροφής βιβλίων. Επισημαίνεται ότι δεν είχε υπάρξει απόφαση του Συντονιστικού σχετικά με τη Βιβλιοθήκη, το ωράριο λειτουργίας της και το δανεισμό.

Κυριακή, Φεβρουαρίου 04, 2007

Πρόγραμμα κατάληψης 5-9/2

Δευτέρα 5/2 (Λεωφορείο επιστροφής στη 01:00)

  • 18:00 (Δ3-7Α) Συζήτηση: «Η πάλη για τη σεξουαλική απελευθέρωση». Οργανώνεται από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001
  • 20:00 (Δ3-7Α) Προβολή ταινίας: «Πριν πέσει τη νύχτα» του Ρ. Αρένας. Οργανώνεται από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001
  • 22:00 (Δ3-7Α) Προβολή ταινίας: «Ψωμί και τριαντάφυλλα» του Κ. Λόουτς. Οργανώνεται από την Π.Κ.Σ.

Τρίτη 6/2 (Λεωφορείο επιστροφής στη 01:00)

  • 15:00 (Δ3-7Α) Συζήτηση: «Η εξέγερση της Οαχάκα». Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ ‘Οι επαναστάτες της Οαχάκα». Οργανώνεται από τα Αριστερά Σχήματα
  • 18:00 (Δ3-7Α) Συζήτηση: «Τι είναι και για τι παλεύει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Οργανώνεται από το Σ.Ε.Κ.
  • 20:00 (Δ3-7Α) Προβολή ταινίας: «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Τζ. Κλούνεϊ. Οργανώνεται από την Π.Κ.Σ.

Τετάρτη 7/2

  • 10:00 (Γραφεία της Περιφέρειας στην Καλλιθέα) Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες
  • 18:30 (Λιμάνι) Αναχώρηση για το ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην Αθήνα

Πέμπτη 8/2

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Παρασκευή 9/2

14:30 (Δ3) ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Πλαίσιο Αγώνα της Επιτροπής Ελλήνων Φοιτητών Ιταλίας (Ε.Ε.Φ.Ι.)

Εμείς, οι Έλληνες φοιτητές που ζούμε και σπουδάζουμε σε Πανεπιστήμια της Ιταλίας, πήραμε την απόφαση μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, από επιτροπές αγώνα πόλεων της Ιταλίας, και υπό την μορφή υπογραφών, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική που μας βάζει συνέχεια εμπόδια στην μόρφωση μας και στην εργασία μας. Η πρώτη δημόσια παρουσία μας ήταν στο μαζικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη του 2007 στην Αθήνα όπου και διαβάστηκε ανακοίνωση μας. Η ανακοίνωση διαβάστηκε επίσης σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων στην Ελλάδα.
Μπαίνουμε στον κοινό αγώνα των συναδέλφων μας στα ελληνικά ΑΕΙ κα ΤΕΙ, με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, με τον ελληνικό λαό που αγωνίζεται κλιμακώνοντας για αποκλειστικά δημόσια ενιαία δωρεάν παιδεία για όλους. Χαιρετίζουμε τους αγώνες του Ελληνικού λαού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Οι πολιτικές της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και ο φόβος της ανεργίας, μας έστειλαν στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως ότι και τα πλέον υποβαθμισμένα πτυχία, αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ με της οδηγίες της Μπολόνια και της Λισσαβόνα, είναι για μεγάλο μέρος των φοιτητών εισιτήρια για την ανεργία. Έτσι παλεύουμε ώστε όλοι μας, φοιτητές του εξωτερικού αλλά και οι συνάδελφοι μας στην Ελλάδα να έχουν πλήρη, σίγουρη και σταθερή δουλειά με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Τα χρόνια που τρώμε στις σπουδές, δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένα.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ
ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Επίσης καταγγέλλουμε το δήθεν ενδιαφέρον ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού. Δεν επιτρέπουμε να χρησιμοποιούν την κατάσταση για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων στην χώρα μας. Η περίπτωση μας δεν είναι επιχείρημα για να καταργηθεί το άρθρο 16 και να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά το αντίθετο. Το χάλι της δημόσιας δωρεάν παιδείας σαν άλλοθι για την επιβολή της ιδιωτικοποίησης. Η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών και η αβεβαιότητα στέλνουν μακριά από την χώρα τους, τους χιλιάδες έλληνες φοιτητές, μη βρίσκοντας και εδώ στην Ιταλία διέξοδο, μιας και εδώ κουμάντο κάνουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Η φοιτητική μετανάστευση δεν θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο.
Διαφωνούμε με την αναγωγή σε πανεπιστήμια των παραρτημάτων ξένων κολλεγίων στην Ελλάδα. Απαιτούμε το κλείσιμο όλων αυτών των σχολών.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που θέλει να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο. Είναι δημοκρατική κατάκτηση των γονιών μας, του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα περιορισμό του.

Καταγγέλλουμε τους προβοκατόρικους μηχανισμούς η δράση των οποίων, σε συνδυασμό με τη στάση της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, αξιοποιείται για να χτυπηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο που αποτελεί λαϊκή κατάκτηση, αλλά και για να συκοφαντηθεί ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών, ο οποίος και δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα γεγονότα. Καταγγέλλουμε επίσης την στάση της ΔΑΠ στο Οικονομικό της Αθήνας (22/01) που με τραμπουκισμούς χτύπησε φοιτητές που περιφρουρούσαν την κατάληψη μετά από απόφαση της ΓΣ, στέλνοντας δύο συναδέλφους μας στο νοσοκομείο.

Επίσης χαιρετίζουμε τον αγώνα του Ιταλικού λαού για την μη επέκταση της ΝΑΤΟικής βάσης της Βιτσέντζα, παλεύοντας για να φύγουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ από την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην βάση των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού και την παράδοση των αγωνιζόμενων λαών της Ευρώπης, η ΕΕΦΙ στηρίζει κάθε αγώνα ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού. Αποφασίζουμε να στείλουμε ανακοίνωση και αντιπροσωπεία στα συλλαλητήρια που οργανώνουν Ιταλικοί φορείς.

Εμείς που σπουδάζουμε στο εξωτερικό, παίρνοντας το πτυχίο θα αποτελέσουμε μέρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας και στην βάση αυτή τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε με τους συναδέλφους στην Ελλάδα. Μας ενώνουν κοινά αιτήματα. Λέμε δημόσια στην κυβέρνηση και στο υπουργείο παιδείας ότι απαιτούμε άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων μας. Μπαίνουμε με την σειρά μας στον αγώνα και θα αποτελούμε από τώρα δύναμη αντίστασης και αντεπίθεσης σε αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

ΕΕ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

ΛΕΜΕ:
- Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Όχι στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Όχι στην λειτουργία των Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
- Όχι στο νέο νόμο – πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Όχι στην κατάργηση του ασύλου. Καμία επιχειρηματική δράση στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
- Όχι στις κατευθύνσεις της Μπολόνια και τις Λισαβόνα. Όχι στις ταξικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των αναγκών μας και του ελληνικού λαού.
- Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.
- Παλεύουμε για προπτυχιακές σπουδές που θα εξασφαλίζουν πλήρη δικαιώματα και επιστημονική ειδίκευση στην εργασία και μεταπτυχιακά που θα παράγουν νέα γνώση. Όχι στους κύκλους σπουδών. Ενιαίο πτυχίο για όλους. Καταδικάζουμε την «βάση του 10» που απαγορεύει σε πολλά παιδιά να πάρουν ανώτατη μόρφωση ακόμα και στο εξωτερικό.
- Καλυτέρευση των συνθηκών εξέτασης στο ΔΟΑΤΑΠ. Μείωση του χρόνου διαδικασίας αναγνώρισης. Κατάργηση των παραβόλων. Καμία αναγνώριση διπλωμάτων κολλεγίων, ιδιωτικών πανεπιστημίων, τριετών προπτυχιακών ως ολοκληρωμένων πτυχίων.
- Κατάργηση των εξετάσεων στους επαγγελματικούς Συλλόγους. Το πτυχίο να αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για εργασία στο αντικείμενο σπουδών.
- Επαναφορά των μεταγραφών με εξετάσεις από ισότιμα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ισότιμα Ελληνικά.
- Νομική θεσμοθέτηση ότι είμαστε φοιτητές στην Ελλάδα για να έχουμε μειωμένες τιμές σε συγκοινωνίες, χώρους αθλητισμού και πολιτισμού. Ισότιμα δικαιώματα σε όλους τους τομείς με τους συναδέλφους μας στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:
- Να υπερψηφίσουν αυτό το κείμενο οι Σύλλογοι Ελλήνων Φοιτητών κάθε πόλης μέχρι 18 Φλεβάρη.
- Να δημιουργηθούν επιτροπές ελλήνων φοιτητών στην βάση αυτού του πλαισίου όπου φοιτούν Έλληνες και να μαζευτούν υπογραφές μέχρι 18 Φλεβάρη.
- Συντονιστική Συνεδρίαση της ΕΕΦΙ 18 Φλεβάρη στη Μπολόνια με ορισμένους αντιπροσώπους από κάθε Σύλλογο, Επιτροπές Ελλήνων Φοιτητών. Μέρος μπορεί να πάρει ο κάθε φοιτητής.
- Αντιπροσωπεία της ΕΕΦΙ να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στην βάση του ΝΑΤΟ της Βιτσέντζα στις 17 Φλεβάρη.
- Κατάθεση της απόφασης στην Ελληνική Πρεσβεία στις 19 Φλεβάρη.
- Δημοσιοποιούμε την απόφαση σε όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας στις 20 Φλεβάρη.
- Αντιπροσωπεία της ΕΕΦΙ καταθέτει την παρούσα απόφαση στο Υπουργείο Παιδείας και στον ΔΟΑΤΑΠ. στις 20 Φλεβάρη.
- Συμμετοχή της ΕΕΦΙ και κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες φοιτητές Ιταλίας να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια, την μέρα ψήφισης της αναθεώρησης του Α.16 στην Βουλή.
- Καλούμε τους φορείς των Ελλήνων φοιτητών όπου και αν σπουδάζουν (Αγγλία, Γερμανία, Βαλκάνια) να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2007

Aποτελέσματα ΓΣ Παρασκευής 2/2

Με βροχή και καθυστέρηση έναρξης της συνέλευσης τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Πλαίσιο Πανελλαδικού Συντονιστικού 200
  • Πλαίσιο ΠΑΣΠ 108
  • Πλαίσιο ΔΑΠ 38
Σε νεότερο post θα ανέβει το πλαίσιο που ψηφίστηκε. H κατάληψη συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή 9/2 που θα γίνει η επόμενη ΓΣ.