Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2013

Πρόγραμμα δράσεων κατάληψης 26/9-1/10/2013

Στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στην διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και των δράσεων της κατάληψης, το συντονιστικό της κατάληψης έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα που ακολουθεί:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9
  • 18:00 – ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (Συγκέντρωση στον άγαλμα του Άγνωστου στρατιώτη)
  • 20:00 – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ‘’ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ’’ που διοργανώνεται από τους: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου- Σύλλογος Εκπ/κων Α’ Βάθμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου -Ένωση Γονέων Δ.Ρεθύμνου - Ενιαίοι Φορείς Διδασκόντων Π.Κ.Ρεθύμνου -Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Π.Κ. Ρεθύμνο


ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9
  • ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ από τις Πολιτιστικές Ομάδες του Πανεπιστημίου στον χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου
    21:00 – "Sacco e Vanzetti'' (1971) του Giuliano Montaldo
    00:00 – ''Once upon a time in Anatolia'' (2011)  του Nuri Bilge Ceylan
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9
  • 19:00 – ΑΝΤΙΜΑΘΗΜΑ με τον Σπύρο Λαπατσιώρα (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) με θέμα ''Οικονομική κρίση'' στην Πλατεία Μικρασιατών
  • 22:00 – ΠΡΟΒΟΛΗ ''Μη μου μιλάς για καλοκαίρια '' (φοιτητικό κίνημα Μάη-Ιούνη 2006) στον χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου
  • ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/9
  • 18:00 – ΑΝΤΙΜΑΘΗΜΑ με τον Κώστα Γκούνη (Τμήμα Κοινωνιολογίας) με θέμα "Ο μύθος του φασισμού"  στον χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου
  • 20:00 – ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "Ταξισυνειδησία" του Κώστα Βάκκα στον χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου
  • 22:00 – ΠΑΡΤΥ με την Μουσική Ομάδα του Πανεπιστημίου στον χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου (θα υπάρχουν λεωφορεία για την επιστροφή)
Καθημερινά στον χώρο του κατειλημμένου πανεπιστημίου θα υπάρχει συλλογική κουζίνα.


ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/10 ΣΤΙΣ 14:30 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ3 

Κατάληψη Σχολών Ρεθύμνου 26/9-1/10/2013

Μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών όλων των σχολών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο τελεί υπό κατάληψη από την Πέμπτη 26/9 μέχρι και την Τρίτη 1/10, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η νέα Γενική Συνέλευση όλων των σχολών.

Ακολουθεί το κείμενο του Συντονιστικού της κατάληψης:


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το τελευταίο διάστημα η επίθεση απέναντι στην πλειοψηφία της κοινωνίας εντείνεται με την πλήρη κατάργηση παροχής κάθε δημόσιου αγαθού. Χαρακτηριστικά στο Ρέθυμνο μετά την επίθεση στο νοσοκομείο και εργαζόμενους του, μετά τις διαθεσιμότητες των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά τα κλεισίματα των νηπιαγωγών και την υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων,σειρά έχει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συγκεκριμένα, με υπουργικές αποφάσεις απολύεται το 30% των διοικητικών υπαλλήλων, κάτι που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του ιδρύματος. Ακόμη και η Σύγκλητος απέναντι σε αυτά τα νομοθετήματα πήρε την απόφαση να θέσει το πανεπιστήμιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έβαλε λουκέτο. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν μια κατάσταση ήδη μη βιώσιμη και για την πλειοψηφία των φοιτητών οι οποίοι ήδη έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη σταδιακή κατάργηση των φοιτητικών παροχών όπως δωρεάν σίτιση,στέγαση και μεταφορά. Αν μέχρι τώρα η φοίτησή μας ήταν δύσκολη μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι αδύνατη.Η κατάσταση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες όμως και στη τοπική κοινωνία η οποία στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της στους φοιτητές.

Σε αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται επιστρατεύονται και όλα τα μέσα καταστολής απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Αρρωγός στην προσπάθεια αυτή στέκεται η Χρυσή Αυγή που λειτουργεί ως μηχανισμός κρατικής καταστολής του κινήματος. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές διάλυσης της δημόσιας παιδείας εμείς μέσα από την κατάληψη του ιδρύματος προτείνουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας σε συμπόρευση με τους αγωνιζόμενους διοικητικούς και καθηγητές.Χρησιμοποιούμε την κατάληψη ως ένα κέντρο αγώνα και ως ένα μέσο για να αναδείξουμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. 

Στα πλαίσια αυτά οι φοιτητές μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους διοργανώνουμε μια σειρά από εκδηλώσεις,αντιμαθήματα,συλλογικές διαδικασίες και συζητήσεις που θα κρατήσουν το πανεπιστήμιο μια ανοιχτή κοιτίδα αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία , ένα πανεπιστήμιο πιο ανοιχτό από ποτέ!Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας ανήκει.Θα νικήσουμε!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ